perjantai 31. heinäkuuta 2009
Käenkaali eli ketunleipä (Oxalis acetosella)
Käenkaali on monivuotinen, 5–10 cm korkea, hento ruoho, joka kasvaa Suomessa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomen lehdoissa ja lehtomaisissa metsissä harvinaistuen Rovaniemen ja Kuusamon korkeudelle asti. Se on tyypillinen esimerkki suomalaisista kasveista, jotka ovat joka metsän lajeja etelässä ja suoranaisia harvinaisuuksia ja suojelukohteita pohjoisessa. Sillä on ohuet kolmisormiset, vaaleanvihreät lehdet, jotka kasvavat ruusukkeina. Vastaherttaiset lehdykät painuvat alaspäin öiseen aikaan ja huonolla säällä. Hento maavarsi kasvaa vaakasuoraan suikertaen. Touko-kesäkuussa hieman lehtien yläpuolelle yksittäin vanojen päähän avautuvat kukat ovat terälehdiltään valkoisia ja lilasuonisia, toisinaan punertavansävyisiä. Käenkaalin kotahedelmä on kooltaan 3–4 mm.
Käenkaalia voi käyttää tuoreeltaan antamaan makua ruoanlaitossa. Käenkaali on hapahkon makuinen ja se sisältää oksaalihappoa., jonka vuoksi sen käyttöä suurina määrinä on vältettävä. C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta sitä on käytetty aiemmin kansanlääkinnässä keripukin hoitoon.