keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Jokamiehen oikeus
Suomi on hieno maa asua, jos ei ajatella nyt ensiksi verotusta, politikkaa, kuntaliitoksia, kuntien säästöjä jne.

Suomi on upea maa, koska meillä on puhdas luonto, tuhansia järviä ja vielä enemmän saaria ja lisäksi meillä on luonnossa liikkumsen vapaus, jota säätelee jokamiehenoikeus, eikä ainakaan toistaiseksi sitä ole pahemmin rajoitettu edellisten toimesta.

Jokamihenoikeus on laki, joka kohtelee tasapuolisesti kaikkia suomen kansalaisia. Jokamiehenoikeuden ansiosta meillä jokaisella on mahdollisuus ja oikeus nauttia luonnosta, koska tahansa ja lähes missä tahansa.

Missä tahansa, koska kielto alueita on suhteellisen vähän.

Jokamiehenoikeuteen ei tarvita läänikohtaisia lupia ym. Tietenkin oikeudessa on myös rajoitteensa mm kalastukseen, metsästykseen, tulentekoon jne. Kuitenkin se kaikkein tärkein, joka on kaikkien ulottuvilla, on luonnossa liikkuminen ja sen tarkkailu. Ihan vaikka vaan pelkkä oleilu, ja siitä syntyvä nautinto. Majoittuakin saa, vaikka teltalla, kunhan ei leiriydy pitkäksi aikaa ja aiheuta tarpeetonta haitta luonnolle.

Minulle jokamiehen oikeus merkitsee vapautta. Vapautta kaikesta arjesta. Menen luontoon kuin siirtyisin olemattomaan tilaan jossa ei ole aikaa. Luonto tarjoaa niin paljon vaihtehtoja ettei siihen voi kyllästyä. On lehtoja, niittyjä, peltoja, kangasmetsiä, soita . aarnimetsiä, Lampia, järviä, saaristoa.... sen kuin vain valitset. Ja sitten on ne eläimet ☺

Minä olen hurahtanut soihin ja petoeläimiin. Juoksen metsässä jotta näkisin edes vilauksen sudesta. Makaan kalliolla taivasta tuijottaen jos kotka ilmestyisi näkyviini.

Usein käy niin etten näe ainoatakaan eläintä. Ihan vaan tiedoksi että sutta en ole ikinä luonnossa nähnyt. Silti yksikään hetki tai retki ei ole mennyt hukkaan.

Ihan viimeksi olin yötä kangas laavulla. Sellainen majoitus oli minulle uusi kokemus. Valtavan tilava ja istumakorkeutta riitti lähes koko pohjan pinta alalta. Laavun koko etuseinän sai auki. Laavun päälikankaan alla oli ns sisäteltta, joka toimi hytysverkkona.

Olimme johanneksen kanssa pystyttäneet laavun ”pakettipellon” laitaan. Ilma oli sateinen mutta lämmin. Mitään ihmeellistä ei tapahtunut. Silti retken arvoiseksi riitti pelkästään se, kun illalla makuupussissa maaten kuunteli kuivassa laavussa sateen ropinaa. Yksinkertaista mutta kivaa.

Väitän että joka ikinen ihminen nauttii luonnon ansiosta – ainakin jossain vaiheessa. Joku nauttii siitä kun pääsee metsään. Toinen taas nauttii siitä kun pääsee metsästä pois. Eli ilman metsäkokemusta se kotonakin paremmin viihtyvä ihminen osaa arvostaa kotiaan jos vaikka metsässä oli kurjaa, niin luullen ☺


No minulla ei ole ongelmia. Voin nauttia missä vain ja mistä vain. Kaikki kaunis on nautinnon arvoista ja yksi yhteinen nautinto minulla on ainakin koti-ihmisten kanssa, nimittäin hyvä ruoka. Kotona ruoka maistuu hyvälle, mutta luonnossa se maistuu vielä paremmalle! Ruuan ei tarvitse olla kovin ihmeellistä, kunhan raaka aineet ovat vain hyviä.

Mutta jos menet ja teet ruokaa metsässä. Muista että kaikki minkä metsään kannat, sinun on kannettava se myös sieltä pois. Älä jätä mitään roskia luontoon. Roskaien luontoon jättäminen on kielletty jokamihen oikeuksissakin, vaikka ei siihen minusta erikseen kieltoa vaadita. Sehän on itsestäänselvyys