lauantai 23. toukokuuta 2009

Ilves-kirvesIlves-kirves on hieno kapistus. Oikeastaan sana kapistus, ei anna sille oikeutta. Näin Ilves-kirveen ensimmäisen kerran Evolla. Ilves-vaellusreitin varrella olevalla laavulla. Sain kuulla että kirves kehitettiin siksi että polttopuupaikoilta usen varastettiin tavalliset kirveet.

Ilves-kirvestä on vaikeampi varastaa, sillä itse kirvesosa on oikeastaan kiinni pölkyssä.

Puut pilkotaan siten, että klapi pannaan pystyyn pölkyn päällä olevan terän päälle. Klapin pitää nojata hieman eteenpäin, niin että terän sivuilla olevat kaiteet pitävät sitä pystyssä.

Kun klapi nojaa kaiteiden suipponevaa kärkeä kohti, hakkaaja on itse kaiteiden leveämmässä päässä. Klapia lyödään isolla puunuijalla, jolloin klapin alla oleva terä halkaisee klapin.

Ilves-kirves on äärimmäisen tehokas ja turvallinen. On lähes mahdotonta teloa mitenkään itseään puunuijalla. Kirves sopii siksi pienemmällekin väelle, kunhan jaksaa nostaa vain puunuijan.

En tiedä kuaka tai milloin kirves on kehitetty, mutta valtavan tehokas se on. Yritin etsimällä löytää puuta, jota en olisi saanut halkaistuksi, mutta kirves toimi aina. Sitäpaitsi kirves oli hienon näköinen. Taidan etsiä käsiini metalliverstaan ja teettää itselleni samanlaisen kirveen. Toivottavasti en saa syytettä kopioinnista ☺