perjantai 19. kesäkuuta 2009

Esteettinen koe

Olen kertonut pitäväni nautinnoista. Yksi tapa ajatella kauneutta on estetiikka, kauneuden tutkiminen ja pohtiminen. Sanotaan että kauneus on katsojan silmissä. Niin se onkin. Mutta minusta kauneutta on joka paikassa. Liian harvoin sitä vain huomaa. (Sitä paitsi kauneus on paljon muutakin kuin se mitä näet)

Luonnossa kauneutta löytää mistä vain. Jos pysähdyt vaikka metsään ja katselet ympärillesi. Usein paikka on kaunis. Varsinkin jos se on luonnon muovaama. Luonto on kuin taideteos joka muuttuu kaiken aikaa. Keväästä kesään, syksystä talveen. Luonnon kauneuden voi tuntea kaikilla aisteilla,

Olen usein miettinyt miltä näyttäisi ravintola keskellä metsää. Keskellä kauneinta luontoa. Sellainen ravintola jossa ei ole seiniä. Sellainen johon ei vie tietä. Sellainen jossa ei ole edes keittiötä. On vain kauniisti katettu pöytä, niin kuin helikopterista laskettu. Esteettisen kaunis pöytä keskellä luontoa, kuin suuri taideteos. Ajankohdalla ei nyt niin väliä olisi.

Ruoka siinä ravintolassa voisi olla juuri menevän kauden mukaan. Keväällä korvasieniä, kesällä lehtometsästä nokkosta, syksyllä sieniä.... kala sopisi kaikkiin vuodenaikoihin.

Päätin kokeilla ajatusta. Pakkasin auton peräkärryyn pöydän ja pari penkkiä, pöytäliinan, astiat, aterimet.... Soitin Johanneksen avuksi kantamaan ja ajoime syvälle metsään. Pysäköin auton, kun tie oli muuttunut jo niin huonoksi, ettei sitä enempää uskaltanut ajaa. Otimme pöytälevyn ja kävelimme tieltä syvemmälle metsään, niin kauas kuin jaksoimme levyä kantaa. Löysimme kauniin kallion, jossa kasvoi jäkälää ja sammalta. Aurinko paistoi mäntyjen lomasta juuri sopivasti. Paikka oli täydellinen ajatukselleni. Jätimme levyn siihen ja haimme muut tavarat. Kolmen vartin kantamisen jälkeen aloin kattaa pöytää.

Kun pöytä lopulta oli valmis, olin haltioissani. Näky oli upea. Puhdasta luontoa ympärillä, lintujen laulua, hento tuuli, suopursujen tuoksua, perhosia....Täydellinen taideteos. Esteettisesti virheetön.

Niin se on että visuaalisuus vaikuttaa kaikkeen. Ruokakin maistuu paremmalta kun se näyttää hyvältä. Myös ympäristö vaikuttaa asiaan. On selvää että nakkikioskista ostettu höyrystetty nakki, syksyisenä ja sateisena iltana kioskin ulkopuolella, maistuu juuri niin hyvältä kuin sen kuuluukin. Sen nauttimisympäristö on silloin oikea. Mutta jos sama nakki paperissa tuotaisiin huippuravintolassa pöytääsi, tuskin kehuisit sitä.

Kokkaan usein metsässä vaatimattomasti. Syön trangiasta suoraan, ilman lautasta. Pelkkä luonto ympärilläni riittää minulle. Se on kaunista ja nautinnollista. Se on luonnollista.

Nyt tein kokeen. Rakensin metsään ravintolan jota ei ole. Ei ollut kyllä edes ruokaa. Kauneuden tunne täytti minut. Se teki minut kylläiseksi. Istuin pitkään paikallani ja tuijotin tyhjää pöytää. Olin saavuttanut jonkinasteisen kulinaristisen nautinnon ilman ruokaa. Päätin että tämä täytyy tehdä toisen kerran. Edes yhden kerran, ja silloin tarvitaan oikeata ruokaa, sillä ”nälkä kasvaa syödessä”.

Kun se näyttää hyvältä, sen pitää myös maistua hyvältä ☺