perjantai 31. heinäkuuta 2009

Vaaleaorakas (Hydnum repandum)
Vaaleaorakas on herkullinen, harvalukuinen ruokasieni. Aikaisemmin vaalea- ja rusko-orakasta (Hydnum rufescens) pidettiin eri lajeina, mutta nykyään ne katsotaan useimmiten kuuluviksi samaan lajiin. Ruskea muoto on vaaleaa yleisempi.

Vaaleaorakkaan lakki on epäsäännöllinen ja kupera, ns. rusko-orakkaan lakki on taas punertavankeltainen ja korkeintaan 2-9 cm leveä. Vaaleankeltainen lakki on pinnaltaan kuiva ja korkeintaan 12 senttiä leveä. Sienen lakin värinen jalka on tukeva. Useimmiten toukaton malto on valkoista, haurasta ja hajutonta, sen maku on raakana kirpeä. Kirpeä maku häviää keitettäessä

Vaaleaorakas muistuttaa päältäpäin lampaankääpää, mutta lampaankäävästä poiketen sen lakin alla on pillien sijasta hauraita piikkejä.

Vaaleaorakas kasvaa muutaman sienen rykelminä eikä ole koskaan kovin runsaslukuinen. Se kasvaa tuoreissa kangasmetsissä ja lehtomaisissa metsissä. Sienen parasta kasvualuetta ovat synkät kuusikot koko Suomessa, mutta pohjoisessa vaaleaorakas on harvinainen. Sienen kasvuaika kestää elokuusta lokakuuhun.
Rusko-orakasmuoto kasvaa puolestaan yleensä tavallista vaaleaorakasta kosteammissa paikoissa, tuoreissa kangasmetsissä ja lehdoissa. Se on vaaleaorakasta hauraampi.