maanantai 20. heinäkuuta 2009

Suolaheinä-perunakeitto




Suolaheinää kasvaa melkein missä tahansa. Kun opit tuntemaan sen, voit käyttää sitä mausteena ruoanlaitossa. Tässä yksinkertaisessa keitossa on puoli litraa suolaheinää. Ryöpättäessä se menee aika lailla kasaan. Makua se kyllä antaa. Suolaheinä sisältää myrkyllistä oksaalihappoa. Pieniä määriä sitä voi kuitenkin syödä raakanakin. Isommat määrät kannatta ryöpätä, jolloin myrkky liukenee keitinveteen (muista kaataa keitinvesi pois, ettet käytä sitä enää ruoan valmistuksessa)

Tarvitset:
Trangian
Veitsen

Sekä
½ litraa suolaheinää (minä käytin tässä ahosuolaheinää)
7 uutta perunaa
2 rkl tilliä
1 sipuli
kasvislientä
oliiviöljyä
1 dl kermaa

Ryöppää kokonaiset suolaheinän lehdet. Kaada vesi pois, huuhtele lehdet ja pilko pieneksi. Pilko sipuli ja perunat. Kuullota niitä hetki kattilassa. Lisää 0,5 litraa kasvislientä ja keitä perunat kypsiksi. Lisää joukkoon pilkottu suolaheinä, kerma ja tilli. Annan kiehahtaa ja nauti.