perjantai 3. heinäkuuta 2009

Teltta
Kesästä syksyyn, tärkein retkeilyvaruste, jos aiot olla yötä luonnossa, on teltta. Teltan pitää olla niin tilava että siellä mahtuu istumaan, myös tavaroiden on syytä mahtua sisälle. On olemassa minimalistisen pieniä yhdenhengen telttoja ja ns. bivy-pusseja, jotka ovat veden ja tuulen pitäviä ja antavat tarvittaessa suojan yöpymistä varten, mutta kunnon telttaa ei mielestäni voita mikään.

Olen yöpynyt monenlaisissa eri majoitteissa, ja juuri kesäretkillä teltta on osoittautunut parhaaksi ratkaisuksi. Teltan pääasiallinen tarkoitus on antaa sinulle hyvät olosuhteet nukkumista tai lepoa varten. Teltta suojaa hyttysiltä ja mäkäräisiltä. Teltan tulee pitää vesi ulkopuolella eli se ei saa vuotaa, ei tuulessa eikä rankkasateessa.

Teltan tulee myös olla sellainen minkä saat yksin pystyyn, ja tärkeä ominaisuus minusta, on myös se, että teltta pysyy pystyssä ilman minkäänlaisia vetonaruja, eli on ns. kupolimallia.

Telttoja on monenlaisia ja moneen käyttötarkoitukseen. On eri kokoisia, eri olosuhteisiin tarkoitettuja, eri painoisia, eri muotoisia ja tietenkin eri värisiäkin. Perusteltta ei ole kallis, marketistakin sellaisen saa. Mutta jos retkeilee paljon, hyvää ei saa halvalla. Teltan pitää pysyä yhtä käyttökelpoisena pystytyksestä toiseen, sen pitää olla vahvaa tekoa ja siksi usein teltoissa on huikeita hinta eroja.

Mikään ei ole sen ihanampaa kuin päivän päätteeksi kömpiä sisään telttaan. Riisua ylimääräiset päällysvaatteet, kellahtaa selälleen ja sulkea silmät levätäkseen ja kuunnellakseen ympäröivää luonnon hiljaisuutta. Itikat ei vaivaa, vaatteisiin ei tartu neulasia... vain hiuksenhieno väliseinä erottaa sinut ympäröivästä luonnosta. Olet sisällä, mutta olet ulkona.

Tietenkin on niin, että ulkona liikkuminen ei aina tarkoita yli yön tapahtuvaa retkeilyä. Kaikilla retkillä ei tarvita telttaa. On olemassa erilaisia kevyempiä suojia päiväretkeilyä varten, jossa voit huilahtaa hetken ilman hyttysten kiusaa, tai pitää sadetta jos kuuro yllättää.

Eikä telttaa tai tilapäissuojaakaan aina retkellä edes tarvita. Retki on usein onnistunut ja nautinnollinen vaikka mukanasi olisi vain pelkkä kompassi ja vesipullo. Nekin voit tarvittaessa jättää pois jos ulkoilet tutussa puistossa tai maastossa.

Luonnossa liikkuminen ei ole eikä saa olla välineurheilua. Silti on olemassa ”apuvälineitä” jotka auttavat sinua nauttimaan enemmän luontokokemuksestasi. Hyvää, vahvaa ja luotettavaa retkeilytarviketta ei aina saa halvalla. Teltta onkin yksi niistä tärkeimmistä varustuksista jossa sinun pitää miettiä mihin tarkoitukseen sitä aoit käyttää, jos olet sellaista hommaamassa. Älä osta liian hyvää, jos et sitä tarvitse, mutta älä osta myöskään halvinta jos haluat nauttia siitä useamman kerran.

Kunnon teltta on sellainen että et edes huomaakaan sitä. Se on itsestäänselvyys eikä se saa tuotaa sinulle murheita. Se vain on tarkoitusta varten mukanasi ja toimii kerrasta toiseen, antaen sinulle mahdollisuuden yöpyä ulkona luonnosta nauttien ☺