sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Paattistenjoki – oja
Lumet sulavat. Pienet ojat täyttyvät hetkessä oikeiksi joiksi. Kolmen kilometrin päässä kodistani virtaa muutama metriä leveä oja, jonka nimi on Paattistenjoki. Nyt siitä on taas tullut hetkessä sulamisvesien myötä joki. Se ei ole kovin puhtaan oloinen, sillä kaikkien lähipeltojen salaojat laskevat jokeen ja vesimäärä joessa on melko pieni. Joki mutkittelee jostain pohjoisesta läpi Paattisten keskustan ja yhtyy alempana Aurajokeen.

Päätin laskea jokea kanootillani nyt kun se on mahdollista. Katsoin kartasta matkan. Noin 10 kilometriä sopisi muutaman tunnin retkeilyyn.

Kohta istuin kanootissa ja meloin hiljalleen ruskeaa jokea alajuoksulle päin. Joki teki välillä lähes 180 asteen käännöksiä ja virtaus muuttui paikoin hekessä melkein pieniksi koskiksi. Toiseen suuntaan melominen olisi ollut mahdotonta.

Päivä oli ollut melko harmaa, eikä nytkään aurinkoa tahtonut nähdä. Harmaassa ilmassa joki näytti edelleen ojalta. Välillä vierelläni kellui muoviputkenpätkiä ja muuta roskaa. tuli vastaan yksi lasten rantapallokin.

Joki mutkittelin peltojen välissä ja välillä se virtasi pienten metsikköjen läpi. Välillä taas virta johdatti minut pienien siltojen alitse. Pari siltaa oli vain metallisia rumpuputkia ja jouduin lähes makaamaan kanootissani alittaessani niitä. Kauniit romanttiset vanhat kivisillat olivat kaukana niiden mielikuvista.

Kaksi kertaa jouduin rantautumaan isomman virtauksen vuoksi ja vetämään kanoottiani rannalla. Toisessa kohtaa joki putosi lähes kaksi metriä kymmenen metrin matkalta isojen kivien lomitse.

Mietin jokea laskiessani sitä, missä kulkee hyvän maun raja retkeilyssä. Oma kanottiretkini nyt kun muistutti enemmän lasten kiellettyjä oja leikkejä. Itsekin joskus kolmekymmentävuotta sitten leikin styroxilautoilla juuri tällaisissa paikoissa. Nyt "leikin" ojassa kanootilla.

Kolmen tunnin melontaretki ei ollut kaikkia aisteja hivelevä. Kokemus se silti oli. Ja taatusti lähiretkeilyä. Omistan on kanootin, vaikka lähin järvi sijaitsee 15 kilometrin päässä. Paattistenjoki virtaa kolmen kilometri päässä.

Olen retkeillyt maalla, soilla, järvissä, ilmassa, metsissä... ja nyt olen retkeillyt Paattistenjoessa - ojassa.