perjantai 29. lokakuuta 2010

Lähiruokala

Lähiruoka on käsite joka tarkoittaa tietenkin ruokaa ja ruoan raaka-aineita, jotka on alkuperältään läheltä. Lähiruoka ajatus on hieno. Se työllistää ja edesauttaa myös sitä, että ruoka on, tai se ainakin on mahdollista olla todella tuoretta. Kukaan ei tietenkään loppuun asti pysty valvomaan sitä etteikö joku tarjoaisi vanhaa ruokaa. Lähiruokaa se silti voi olla.

Vierailin suuressa marketissa. Ulos liikkeestä tullessani huomasin pysäköintialueen läheisyydessä pienen kojun. Koju houkutteli minua ja kävelin sen luo. Koju oli sympaattinen pieni grilli.

Minun nuoruudessani grillit olivat aina nakkikioskeja ja nakkikioskit juuri tämänkaltaisia pieniä kojuja. Nakkikioskista sai usein ostaa vain nakkisämpylöitä tai lihapiirakoita. Hampurilaiset olivat silloin varsinaisia uutuuksia.

Nyt tällainen pieni grilli oli ilmestynyt tähän kuin tyhjästä, vuosien takaa.

En voinut vastustaa kiusausta. Astelin grillin myyntiluukulle ja tilasin nakkisämpylän. En siis mitään hot dogia, vaan kunnon vanhan ajan nakkisämpylän, sinaapilla ja ketsupilla maustettuna.

Ehkei nakkisämpylä edustanut parasta mahdollista lähiruoka ajattelua. Silti joskus kauan sitten, tällaiset kojut minun maailmassani olivat kuin lähiruokaloita. Niitä oli usein siellä missä ihmisiä liikkui paljon.

Kojun läsnäolo hohki kotoista ja rauhallista tunnelmaa. Siitä puuttui kaikki sellainen kansainvälisyys, vauhdikkuus, sähköiset valomainokset ja nuorekkuutta ihannoivat viritykset, joita nykyaikaiset grillit ovat täynnä.

Vaikka grillithän ovat pikaruokaloita, tämä pieni nakkikioski parkkialueella, oli minulle todellista slow-food ajattelua. Nautiskelin hitaasti ateriani loppuun ja mietin aikoja, jolloin tällaiset kojut olivat vielä yleisiä. Aivan kuin aika olisi pysähtynyt tähän parkkiruutuun jossa nyt seisoin.

Minun on mahdotonta sanoa olivatko grillin tuotteet lähiruokaa. Eineksiä ne joka tapauksessa olivat. En helposti sortuisi ostamaan kyseistä ateriaa muualta. Tässä pienen kojun edessä nakkisämpyläni maistui kuitenkin taivaallisen hyvältä. Tuntui hetken jopa siltä, että grillin myyntitiskikin olisi ollut leukani korkeudella, vai veikö muistoni minut todella kauas menneisyyteeni, sillä juuri tällainen pieni grilli sijaitsi joskus lapsuudessani lähellä kotiniani.