keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Mysteerijahti
Mysteerijahdin nähtiin purjehtivan Airistolla. Vaatimaton valkoinen purjevene lähti Satavan saarelta alkuviikolla. Vene on arvoiden mukaan ehkä kymmenen tuhannen euron arvoinen. Siinä on vaatimattomat makuutilat neljälle. Pieni pentteri ja isohko istuinlaatikko veneen takakannella.

Veneessä ei ole mitään sähkötoimisia luksuslaitteita. Vain muutama sisävalo kulkuvalojen lisäksi, sekä petroolilämmitin ja muutama kaappi tararoiden säilytystä varten.

Tätä jahtia, venettä, ei voi missään, eikä millään tavalla verrata nykyajan luksusjahteihin. Se ei pärjää sisätilojen toimivuudessa eikä siinä ole edes seisomakorkeutta.

Silti jahti on enemmän kuin rahalla voi saada. Purjehtiminen sillä on merielämys. Kaikki veneen hallintalaitteet vaativat ihmisvoimia. Kovalla tuulella veneen ohjauspinnaa saa pidellä tosissaan käsissään, kulkusuunnan oikeana pitämiseksi. Tuuli tuivertaa kasvoihin koko ajan venettä ohjatessa, ja jos sataa, kastuu veneen kippari varmasti, sillä sateelta suojassa venettä ei voi ohjata. Ja mikäli kartanluku ei onnistu on turha edes yrittää suunnistaa pelkän onnen varassa, sillä veneessä on vain kompassi.

Jahdin kippari ja matkustajat ovat niin lähellä luontoa, merta, kuin veneellä voi merellä olla. Jokainen, pienikin aalto tuntuu veneen rungossa vavisuttaen hieman venettä. kovemmalla tuulella veneen purjeita on reivattava käsin pienemmäksi.

Silti jahti on oikea purjevene. Sellainen vene, joka vaatii käyttäjältään merimiestaitoja. Kykyä ennakoida tuulta ja aaltojen liikkeitä. Tuulen aiheuttaman sorron ja kompanssin erannon tuntemista. Kokemusta oikeanlaisen ankkuripaikan löytämisessä. Ja merimisäännösten tuntemista.

Nyt tämä "mysteerijahti" on palannut taas kotisatamaansa.

Retki tälläisella jahdilla on aina rentouttava. Se vie voimia juuri oikealla tavalla käyttäjiltään. Meri ilma väsyttää. Tuuli ja aurinko ahavoittavat kasvoja. Tunne että keikkuu vielä kotonakin jää muistoksi muutamaksi tunniksi.

Purjehtiminen on kivaa. Ja mitä enemmän sen eteen on tehtävä töitä, sitä enemmin sitä voidaan kutsua purjehtimiseksi. Jahteja ja kokemuksia on monenlaisia.