keskiviikko 6. lokakuuta 2010
Visseli soikoon
Pakkaan varusteita. Talvitakki, talvihousut, pipo, hanskat. Lista on samanlainen kuin lähtisin talvella hiihtämään. Kylmyyttä vastaan tarvitaan oikeanlaiset pukineet. Olen saanut kutsun, gastiksi tai oikeammin sepäksi eli kokiksi purjeveneeseen. Kokkaavalle retkeilijälle se sopii oikein hyvin. Purjehdimme Helsingistä Turkuun.
Matkaan menee luultavasti kaksi päivää. Olemme silti varanneet aikaa koko retkeen kolme päivää. Mikään kiire meillä ei ole.
Kirjoitin raaka-aineista listan kipparille, joita tarvitsemme retken ruokailuihin. Siitä tuli pitkä ja herkullinen. Merellä syödään aina hyvin. Sen tietää jokainen merimies – ja -nainen.
Purjehtiminen on upeaa puhaa. Varsinkin syksyisin. Silloin meri heräilee leppoisten kesälaineiden jälkeen mahtaviksi vaahtopäiksi. Tyrskyävät aallot pärskivät vettä ja kaikkialla kohisee kuin kiehuvassa kattilassa. Tai niin ainakin retkeltä toivon.
Visseli soikoon. Koko miehistö kannelle. Kaikki kolme. Nyt lähdetään.
Niin, mikä on visseli Se on sumutorvi tai äänimerkki jota merellä käytetään aina tarpeen mukaan.