maanantai 25. lokakuuta 2010

Kalakaupunki




Minun mielestäni Turkua on vaikea sanoa todelliseksi merikaupungiksi. Moni turkulainen varmasti hermostuisi tästä ajatuksestani, mutta niin vain tunnen.

Oikea todellinen meri on Turun keskustasta kaukana. Ennemmin voisin sanoa kaupunkia saaristokaupungiksi tai jokikaupungiksi, sillä Aurajoki halkaisee Turun kahdeksi osakasi, ”täl puol jokke ja tois pual jokke”.

Joki mutkittelee sisämaasta merta kohti ja levenee pikkuhiljaa ensin kapeaksi lahdeksi ja sitten Airiston aukoksi. Avomerta joutuu hakemaan kymmenien kilometrien päästä. Saaristoa sitä vastoin sitten riittääkin.

Olen purjehtinut paljon. Kun omistin purjeveneen, piti veneen kotisatama etsiä aina mahdollisimman kaukaa Turun keskustasta, sillä mitä lähemmäksi kaupunkia veneen toin, sitä kauemmin jouduin ajamaan moottorilla ennen kuin purjeita kannatti edes harkita nostaa. Se ei tuntunut mielekkäältä purjehtimiselta.

Varsinaisen ison meren puuttuessa, kalaa kuitenkin Turusta ja sen ympäristöstä on aina pyydetty. Airistoa onkin aina pidetty merkittävänä silakan kutupaikkana ja Aurajoesta voi joku onnekas pyytää jopa lohen.

Kalaa eri muodoissa voidaankin pitää hyvin yhtenä Turun perinneruokana. Jokavuotiset silakkamarkkinat ovat hyvä esimerkki siitä, että kala on turkulaisille oikeaa lähiruokaa.

Taas kerran Aurajoki, keskustan kohdalta täyttyi kymmenistä kalastajista ja niiden myyntikojuista joissa myytiin tuoretta ja jalostettua kalaa eri muodoissa.

Silakkamarkkinat ovat loistava osoitus siitä että kalaa ja lähiruokaa myös arvostetaan. Koko markkina-alue koostuu lähes yksinomaan kalaan liittyvistä tuotteista eikä kaljakuppiloita juurikaan näy. Kalasta pidetään ja sitä myös tullaan ostamaan.

Kiertelin markkinoillla väentungoksessa. Äkkiä huomasin styroksi laatikossa jäiden seassa makaavan lohen. Eikä lohi mikään pieni kala ollutkaan. Laatikon alla oli lappu johon oli kirjoitettu ”Aurajoesta tänään”

Uskomatonta ja samalla ihan totta. Turkuhan on todellinen kalakaupunki.